شرکت بازرگانی راد

درباره بازرگانی راد اولین و بزرگترین هایپر مارکت قطعات خودرو در ایران

شرکت بازرگانی راد

درباره بازرگانی راد اولین و بزرگترین هایپر مارکت قطعات خودرو در ایران

۱۰ مطلب در بهمن ۱۴۰۰ ثبت شده است


همه ما دوست داریم خودرویی داشته باشیم که همیشه سرحال باشد و هرآن که خواستیم بتوانیم شتاب کافی از آن بگیریم اما گاهی اوقات حس میکنیم ماشین شتاب مطلوبی نداشته و در حین حرکت متوجه کندی یا سنگینی عملکرد آن میشویم . در اینجا سوال پیش میآید که کاهش شتاب خودرو به چه علت است و چه عاملی باعث میشود ماشین چابکی خود را از دست دهد؟ در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی دلایل کاهش شتاب خودرو میپردازیم .... تا انتها همراهمان باشید.

دلایل کاهش شتاب خودرو
 

عوامل کاهش شتاب خودرو 



شاید برای شما نیز پیش آمده است که هنگامی پدال گاز را فشار میدهید خودروتان سرعت و شتاب همیشگی را نداشته و فقط گاز میخورد در این حالت میگوییم که خودروتان تنبل شده است. تنبلی خودرو به علت اشکالات فنی رخ داده که در زیر به بررسی عوامل کاهش شتاب خودرو میپردازیم ...
 

 

خرابی یا کثیف شدن فیلتر هوا 


از دلایل کاهش شتاب خودرو ، کثیفی فیلتر هوا میباشد چنانچه تنفس عادی خودرو مختل و مجاری تنفسی آن مسدود یا خراب شود دچار مشکلات زیادی خواهد شد . فیلتر هوا از اجزای اصلی سیستم تنفسی خودرو بوده و یقینا از تجهیزاتیست که درستی عملکرد آن مستلزم عملکرد صحیح موتور میباشد.

 

ایجاد اختلال در مسیر اگزوز خودرو 


همانطور که مجرای ورودی هوا اهمیت بسیاری داشته، محل خروج هوا از موتور نیز تاثیر زیادی بر عملکرد موتور دارد . اگزوز مجرای خروجی هوا موتور میباشد . امکان دارد به هر دلیلی در این مجرا گرفتگی ایجاد شود و باعث کاهش شتاب خودرو شود. به همین علت بایستی مسیر لوله های اگزوز و کاتالیست آن به خوبی بررسی شود . هر گونه خراشیدگی و زنگ زدگی نیز میتواند این مسیر را مختل کند.

 

کثیفی یا مسدود شدن مبدل کاتالیست 


گازهای تولید شده در نتیجه احتراقی که در موتور خودرو رخ داده میشود ، بایستی به نحو احسنت و بطور کامل تخلیه شود تا موتور به عملکرد نرمال خود ادامه دهد. در مسیر خروج این دود ها قطعه ای تحت عنوان کاتالیست تعبیه شده که مانع ورود گازهای سمی به محیط اطراف گردد. حال چنانچه کاتالیست مسدود، کثیف یا خراب شود مانع خروج گازهای تولیدی ، چه سمی و چه غیر سمی شده و به عبارت دیگر تنفس خودرو مختل شده و این مسئله نیز منجر به کاهش راندمان موتور خودرو شده و عملکرد خود را در کاهش شتاب خودرو نشان میدهد.

 

آلودگی در حسگر جریان هوا 


حسگر جریان هوا وظیفه دارد حجم هوای ورودی به سیستم تزریق سوخت را بررسی کنند و اطلاعات را نیز به کامپیوتر موتور انتقال دهند. پس از آن کامپیوتر نسبت مناسب ترکیب هوا و سوخت را تنظیم میکند . لازم به ذکر است آلوده شدن این حسگر ها با گذشت زمان منجر به کاهش کارآیی آن میشود و باعث میشود اطلاعات اشتباه به کامپیوتر ارسال گردد. بدین جهت چنانچه با کاهش شتاب خودرو مواجه شدید این امکان را در نظر بگیرید که اطلاعات به درستی از حسگر به کامپیوتر منتقل نشده که در این صورت چراغ Check Engine روشن میشود.

 

شل شدن سیم گاز 


از نشانه های علل های کاهش شتاب خودرو میتوان به شل شدن سیم گاز اشاره کرد. سیم گاز خودرو به صورت مستقیم به درچه ورود هوا متصل میباشد. در نتیجه هر چه بیشتر گاز دهید طبیعتا هوای بیشتری وارد سیلندر خواهد شد اما شل شدن سیم گاز منجر میشود تا دریچه هوا به اندازه مناسب باز نشود و هوای کافی به درون سیلندر راه نیابد لذا در فقدان هوای کافی طبیعی است که احتراق موتور قدرت قبلی را نداشته باشد.

 

نشتی در خط انتقال سوخت 


ایجاد نشتی در خط انتقال سوخت ، منجر به تخلیه مقدار زیادی از سوخت میشود که منجر به عدم تامین سوخت مایحتاج انژکتور ها میشود. این مشکل نتنها به عملکرد و کاهش شتاب خودرو اثر میگذارد بلکه وضعیت خطرناکی برای سرنشینان خودرو ایجاد میکند در صورت حس شدن بوی بنزین درون خودرو و مشاهده لکه های نشتی بنزین زیر آن، خودرو بایستی در اولین فرصت بازرسی و تعمیر شود.

 

ایجاد مشکل در شمع و وایر شمع های خودرویی 


شمع و وایر شمع خودرو از دیگر قطعاتیست که به طور مستقیم به احتراق خودرو مربوط میشود و چنانچه در آن ها مشکل به وجود آید خودرو از تنظیم خارج شده  به درستی کار نمی کند . فراموش نکنید شمع ها عامل جرقه زنی و ایجاد احتراق میباشند چنانچه یکی از شمع ها به علت کثیفی و خوردگی ، دیگر جرقه زنی قبلی را نداشته و سبب کاهش شتاب خودرو میشود.

 

خرابی مافلر ( صدا خفه کن ) 


مافلر یا همان صدا خفه کن با گذشت زمان پیر و فرسوده میشود و نباید دیگر انتظار داشت عملکرد روز اول را هم اکنون نیز داشته باشد . اغلب مافلر بعد از چند سال زنگ زده و بخاطر تجمع ذرات دوده ، به آن صورت که بایستی عمل کند ، عمل نکرده و سبب کارکرد نامطلوب موتور خواهد شد . نتیجتا سبب کاهش شتاب خودرو میشود.

 

استفاده از اندازه نامناسب رینگ و لاستیک 


برخی افراد جهت زیباتر کردن خودرو خود از رینگ ها و لاستیک هایی استفاده میکنند که مناسب اندازه خودرو آن ها نبوده، فراموش نکنید هر خودرویی رینگ و لاستیک مناسب خود را دارد و اصولا افرادی که میخواهند ظاهر زیبای خود را حفظ کنند لاستیک پهن تری برای خودرو خود انتخاب میکنند این امر باعث ایجاد نیرو اصطکاک بیشتر میشود و از شتاب خودرو میکاهد.

 

مشکل در انژکتور 


در گذر زمان ، انژکتور نیز مانند هر قطعه دیگری عملکرد مطلوب روزهای سخت را نداشته لذا سوخت کافی به سیلندر تزریق نمیگردد . عدم تزریق کافی سوخت ، سبب به هم خوردن تعادل میان سوخت و هوا شده و در پایان موتور از عملکرد موتور انتظار فاصله گرفته و منجر به کاهش شتاب خودرو میشود.
 

 

خرابی سوپاپ های موتور 


وجود آثار آلودگی و ذرات اضافه و خوردگی روی سوپاپ ها میتواند در مرحله تراکم مخلوط سوخت و هوا منجر به از دست رفتن بخشی از آن شود . در این حالت سوپاپ ها به خوبی سرجای خود ( خروجی و ورودی سیلندرها ) قرار نگرفته و با بالا آمدن پیستون ها به منظور ایجاد تراکم قسمتی از ترکیبات سوخت و هوا به یکی از مجرا های مکش یا تخلیه رانده میشود . نتیجتا قدرت انفجار کاهش یافته و باعث افت توان موتور و کاهش شتاب خودروتان میشود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ بهمن ۰۰ ، ۱۵:۳۸
شرکت بازرگانی راد راد

پولیش زدن ماشین | نکات مهم در انتخاب نوع پولیش


هر خودرو در طول سالیان که از آن استفاده میشود به علت شرایط طبیعی و محیطی آن ، نحوه استفاده از خودرو و سایر اتفاقات دچار آسیب هایی میشود و بخاطر همین موضوع نیازمند رسیدگی و نگهداری دائمی است . در این میان رنگ و بدنه خودرو جزو آسیب پذیر ترین اجزای خودرو است. زیرا دائما با محیط اطراف در تماس میباشد و عوامل بسیاری مانند شرایط جوی ، خط و خش بدنه بر اثر تماس با اجسام خارجی بر کیفیت آن تاثیر میگذارد. یکی از راه هایی که جهت برطرف این مشکل بکار میرود و میتواند ظاهر جذابی برای خودروتان فراهم نماید استفاده از واکس و پولیش است . بکارگیری صحیح از پولیش ، نتنها خط و خش های سطحی را از بین برده ، بلکه میتواند درخشندگی و شفافیت رنگ اتومبیلتان را به شما بازگرداند.

پولیش زدن ماشین
 

انواع پولیش خودرو و نکات مهم در پولیش کاری 


این نکته را فراموش نکنید پولیش خودرو معجزه نمیکند اما میتواند رنگ های آسیب دیده را ترمیم نماید با این شرط که برای لایه برداری ، ضخامت رنگ خودرو مناسب باشد و رنگی که در زیر رنگ آسیب دیده وجود دارد نیز رنگ سالم باشد.

 به صورت کلی رنگ خودرو در سه گروه اصلی " صدفی | متالیک | روغنی " قرار میگیرد که این رنگ ها بر روی لایه ای که آن را آستر می نامند پاشیده میشود ، قبل از آن که آستر به عنوان پوشش استفاده شود ، دولایه پوشش روی بدنه فلزی داده میشود .

لایه اول که اصلی ترین لایه میباشد ، فسفاته نام دارد که در برابر زنگ زدگی از بدنه خودرو محافظت میکند.این لایه را تشبیه به آب رودخانه میکنند که فلز را به گالوانیزه تبدیل میکند.

لایه دوم که قبل از آستر زدن استفاده میشود لایه ED میباشد که اولین لایه رنگی میباشد که روی بدنه زده میشود و نقش آن ، ایجاد چسبندگی میان لایه های بعدی با فلز را ایفا میکند .
 

تفاوت رنگ های خودرو 


رنگ های خودرو عبارتند از 

رنگ روغنی یا ساده

رنگ متالیک

رنگ صدفی رنگ
 

 

رنگ روغنی 


لازم به ذکر است بدانید در ابتدا رنگ تمامی خودرو ها به صورت روغنی میباشد این نوع رنگ آمیزی به شکل دو لایه و سه لایه میباشد که در رنگ آمیزی به شکل سه لایه ، لایه اول پرایمر یا آستر میباشد که با یک لایه رنگ که حاوی پیگمنت های پراکنده رنگ آمیزی شده میباشد و نهایتا با یک لایه روکش که کلیر نام دارد پوشیده میشود. این لایه بیرنگ بوده و منجر به درخشندگی و بالا رفتن مقاومت رنگ میشود. فراموش نکنید در برخی مواقع بجای استفاده از لایه کلیر ، ماده سخت کننده ( ایزوسیانات ) را با رنگ آکریلیک ترکیب کرده و رنگ آمیزی خودرو را به صورت یک لایه انجام میدهند. لازم به ذکر است که این ترکیبات ، سختی و چسبندگی رنگ روی بدنه خودرو را افزایش میدهد


 

رنگ متالیک 


رنگ های متالیک در بازار به نام رنگ 54 شناخته میشود که مانند رنگ های روغنی با لایه ای از کلیر میباشد. تفاوت رنگ متالیک با روغنی در پودر فلزی میباشد که به متالیک اضافه میشود این پودر به میزان دو درصد و از فلزی مانند آلومینیوم به رنگ متالیک افزوده میشود. به احتمال زیاد دیده اید که اتومبیل هایی که رنگ متالیک دارند به نسبت سایر خودروها درخشندگی بیشتری داشته و جلوه بیشتری به خودرو میدهد . به علت درخشندگی بیشتر اتومبیل های متالیک و برق فلز ، هر گونه خط و خش زیر روی بدنه خودرو از دور قابل مشاهده نمیباشد.

در صورت نداشتن لایه کلیر ، متوجه خواهید شد که رنگ متالیک اصلا درخشندگی نخواهد داشت و درصورت وجود لایه کلیر یا محافظ ، شاهد دوام بالا رنگ های متالیک در مقایسه با رنگ های معمولی خواهید شد .

علت مقاومت زیاد رنگ های متالیک به نسبت رنگ های معمولی وجود همین لایه کلیر میباشد زیرا هر گونه آسیبی که به بدنه خودرو وارد میشود ابتدا به سطح کلیر رسیده و چون لایه کلیر ضخیم تر از سایر لایه ها میباشد ، در صورت اصابت ضربه ، به کلیر فقط آسیب میرسد و به رنگ اصلی بدنه خودرو آسیبی وارد نمیشود.

ما نکته قابل توجه این است که این رنگ با گذشت زمان حالت ماتی به خود گرفته و این مات شدن در قسمت هایی که دارای خط و خش است قابل روئت میباشد . این ماتی به علت بازتابش زاویه دار نور از سطح بدنه میباشد.

 

رنگ های صدفی 


رنگ صدفی ( Pearlescent) همانند رنگ های متالیک بوده با این تفاوت که در ساختار آن ها بجای فلز از براده های سرامیک ( Mica ) استفاده میشود . حقیقتا برش های ریز از صفحات میکا تشکیل دهنده این نوع رنگ ها میباشد که همین امر سبب ایجاد بازتاب نوری خاصی شده و بر مبنای نوری که تابیده میشود و جهت نگاه بیننده شاهد تغییر طیف آن خواهید شد. لازم به ذکر است که رنگ های دیگری هم وجود دارد که به صورت سفارشی مورد استفاده قرار میگیرد و اغلب برای اتومبیل های تشریفاتی و تجملاتی کاربرد دارد . این رنگ ها به نسبت سایر رنگ ها از درخشندگی بیشتری برخوردار است.

 

انواع آسیب های ایجاد شده بر روی رنگ خودرو 


جهت پولیش کردن اتومبیلتان چنانچه بتوانید نوع آسیب وارده به بدنه خودرو را شناسایی کنید کمک بهتری برای پولیش کردن آن میکند. لذا در تشخیص این نوع آسیب در تصادف ها ، مشخص کننده میزان خسارت و برآورد هزینه میباشد. در تصادفات جاده ای امکان دارد به بدنه خودروتان آسیب وارد شود و لذا بدنه خودرو نیازمند پولیش و ترمیم است که به طور کلی آسیب های رنگی بر اثر عدم مشاهده رنگ اصلی و شکست نامنظم نور بر روی سطح کار مشخص میشود.

جهت بررسی نوع آسیب وارده به بدنه خودرو میتوانید عوامل زیر را بررسی نمایید:
 

  • باقی ماندن رنگ بر روی رنگ
  • سائیدگی رنگ
  • ماتی رنگ
  • خطوط سطحی
  • خطوط عمیق
  • خطوط خیلی عمیق
  • سوختگی
  • تاثیرات شیمیایی

 

روش های صحیح پولیش کردن 


پولیش نوعی ساینده میباشد که به صورت دقیق مانند سمباده عمل میکند و با دانه های بسیار ریز تر از سنباده توانایی دارد فرآیند پرداخت را با ظرافت خاصی انجام دهد . این امر به دلیل مالش مواد پولیشی و اصطکاک دانه های موجود در آن صورت میگیرد که این پروسه نیز در تمامی انواع پولیش های واقعی در دنیا موجود است، با نسبت های کم و زیاد صورت میپذیرد . چنانچه قصد دارید رنگ اتومبیلتان را براق یا ترمیم کنید، در واقع با این اقدامتان ، لایه ای از رنگ خودروتان را از بین میبرید .

در مواقعی که از یک پولیش فلز به جهت براق کردن استفاده میکنید ، در این پروسه لایه ای از فلز را حذف خواهید کرد و نهایتا سطحی سالم و جدید به وجود خواهد آمد که در زیر لایه رویی بوده و در واقع با این اقدامتان از ضخامتی که لایه رویی دارا میباشد کاسته شده اما به همین مقداری که از کاسته شدن که ضخامت آن کم میشود اما در کیفیت کلی رنگ تاثیری نخواهد داشت.

 

انواع تقسیم بندی پولیش ها


تقسیم بندی اصلی پولیش ها ، برمبنای قدرت ساییدگی میباشد و به هر میزانی که این قدرت بالاتر باشد ، پولیش زبرتر و خشن تر میباشد. چنانچه پولیشی بدون هیچ ماده ساینده ای بشما معرفی میشود ، قادرید نام آن را واکس بگذارید. علت نامگذاری بدین دلیل است که پولیش به جهت فرآیند سایندگی آن ماده میشود . در باره انواع پولیش و قبل از استفاده پولیش بایستی آگاهی لازم را از مشخصات فنی آن ها داشته باشید. چنانکه پولیش زبر باشد میتواند مانند سمباده زبر عمل کند و در صورت اشتباه شما میتواند کل رنگ موجود بر روی سطح را از میان ببرد .

لازم به ذکر است جهت اطلاع نرمی و زبری سنباده میتوانید عدد نوشته شده بر روی پشت سمباده را مطالعه نمایید اما در مورد پولیش نیز این عدد وجود داشته و میتوانید از مقدار دقیق آن اطلاع پیدا کنید.

 

نکات مهم در هنگام انتخاب نوع پولیش ها 


در انتخاب نوع پولیش پیشنهاد میشود از پولیش هایی استفاده نمایید که شامل کمترین میزان مواد چربی مانند سیلیکون و پارافین باشد زیرا این مواد چرب میتواند خط و خش را بپوشاند اما هنگامی که این چربی ها شسته شود مجددا تمامی خط و خش ها قابل رویت میباشد و به همین علت توصیه میشود از پولیش هایی که فاقد ماد چربی هستند استفاده شود تا آسیب ها به صورت کامل حذف شوند.

به صورت کلی چنانچه بخواهیم در مورد پولیش ها توضیحاتی دهیم بایستی بگوییم که پولیش ها در دو نوع زبر و نرم دسته بندی میشوند که شما بایستی قبل از انجام پولیش هدف خود را مشخص کنید که شما آیا قصد رفع یک خراش عمیق دارید یا برطرف نمودن خراشی جزئی روی بدنه خودروتان ، یا تنها قصد دارید درخشندگی اتومبیلتان را بیشتر کنید.
 

پولیش زبر

پولیش زبر دارای خاصیت سایندگی بسیار بالایی میباشد با استفاده کردن پولیش زبر قادر خواهید بود سخت ترین خراش های ایجاد شده روی بدنه را نابود کند. آن دسته از خراش هایی که هنوز به سطح زیر رنگ نرسیده اند. لازم به ذکر است بدانید سطح پوشیده شده بخاطر زبری بالای پولیش به صورت کاملا مات درمیآید.

دقت کنید پولیش زبر به تنهایی قابل استفاده نبوده وبایستی همراه پولیش نرم مورد استفاده قرار بگیرد. در نظر داشته باشید چنانچه به صورت مکرر از پولیش زبر استفاده نمایید ، سبب ناپایداری و از بین بردن رنگ خودرو میشود.
 

پولیش نرم 

این نوع پولیش از خاصیت ساییدگی ظریفی برخوردار بوده که این خاصیت باعث براق و صافی کلیه خط و خش ایجاد شده روی بدنه میشود. از کاربرد های پولیش نرم جهت تمیز کردن لکه های محیطی مانند قیر، شیره درختان و ... میباشد که با استفاده از این نوع میتوان لکه ها را از بین برد.

 

پولیش واکس 

پولیش واکس حقیقتا نوعی مخلوطی با واکس میباشد که به کمک آن میتوان بدنه خودرو را تمیز تر کرد. پولیش واکس در واقع خصوصیات پولیش نرم را دارد . این نکته صحیح است که واکس ها در گروه پولیش ها قرار نمیگیرد اما در مواردی که سطح رنگ اتومبیل بدون موج و صاف میباشد ، نیاز به پولیش نداشته و از واکس استفاده میشود. این نکته را فراموش نکنید واکس خاصیت پرداخت کاری و خش پردازی ندارد و به علت باقی ماندن چربی ها ایجاد براقی میکند که البته به صورت قطعی و موقت میباشد. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۸ بهمن ۰۰ ، ۱۶:۳۸
شرکت بازرگانی راد راد

معرفی کلی انواع موتورهای گازسوز

موتورهای گازسوز حقیقتا یک موتور سیلندر پیستونی میباشد در این موتور سوخت گاز و هوا وارد میکسر گاز شده و و پس از فشرده شدن در سیلندر ، توسط جرقه مشتعل میشود در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی انواع موتورهای گازسوز و شرح و توضیحات کامل آن میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.

انواع سوخت های گاز طبیعی 

 

گاز طبیعی فشرده ( CNG ) 

 

گاز طبیعی فشرده ( CNG )

گاز طبیعی فشرده یا Compress Natural Gas از سوخت های جایگزین مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب اصلی گاز طبیعی (Compress Natural Gas) ، متان (CH4) میباشد . اغلب گاز های طبیعی شامل 85 الی 95 درصد متان میباشد و الباقی آن دی اکسید کربن ، نیتروژن و مقدار کمی اتان و پروپان و بوتان میباشد.

در هنگام سوخت گیری نیز، سوخت توسط توزیع کننده هایی به مخازن نصب شده بر روی خودرو متصل میشود و سوخت تحت فشار 200barتزریق میشود. از مزایای بکارگیری از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین میتوان به آلایندگی کمتر ، عدد اکتان بالا ( 130 ) ، افزایش راندمان 15 % ای و قیمت مناسب نام برد.

در مقابل این مزایایی که ذکر شد ، هزینه هایی مانند هزینه احداث ایستگاه سوختگیری ، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو ، کاهش پیمایش خودرو و ... از معایب استفاده از این سوخت میباشد.

 

گاز طبیعی مایع (LNG)

 

گاز طبیعی مایع (LNG)

گاز طبیعی مایع ( Liquid natural Gas ) یا LNG یا گاز طبیعی مایع ، یکی دیگر از سوخت های جایگزین میباشد. جهت تولید LNG گاز طبیعی را تا دمای تقریبی 2/327- درجه فارنهایت یا 164- در جه سیلسیوس سرد میکنند و سپس آن را تبدیل به مایع میکنند. از اجزای تشکیل دهنده گاز طبیعی میتوان به مواردی نظیر آب ، اکسیژن ، دی اکسید کربن  ، نیتروژن و ترکیبات سولفور اشاره کرد که طی مراحل تبدیل گاز به مایع ، دی اکسید کربن ، اکسیژن ، آب و ترکیبات سولفور از آن جدا شده و مقدار متان موجودی در گاز مایع نیز تقریبا به 98 درصد میرسد که در آن مقادیر کمی اتان و پروپان و سایر هیدروکربن های سنگین تر هم وجود دارد.

در حالت گازی ، انرژی گاز طبیعی فشرده یا همان (CNG) در حدود 200 برابر گاز طبیعی غیر فشرده میباشد اما در حالت مایع ، انرژی Liquid natural Gas در حدود 600 برابر گاز طبیعی غیر فشرده است که به دلیل هزینه های تبدیل گاز طبیعی به مایع و شرایط نگهداری آن ، استفاده از این گاز اقتصادی نمیباشد.

 

تکنولوژی ساخت موتور های گازسوز 

 

موتور های پایه گازسوز ( OEM )

 

موتور گازسوز کارخانه ای به موتورهایی گفته میشود که به صورت اولیه و پایه گازسوز در کارخانه تولید شده و تمامی قطعات موتور جهت این سوخت طراحی شده است به این معنی که تغییراتی مانند تغییر نسبت تراکم ، مقاوم سازی بلوک سیلندر ، سرسیلندر ، تغییر در ساختار سیستم سوخت رسانی ، سیستم جرقه ، سیستم خنک کاری ، میل بادامک ، روغن کاری و ... بصورت اولیه هنگام تولید در کارخانه طراحی شده است. در این نوع موتورها به علت تولید اولیه بشکل گازسوز، مشکلاتی نظیر افت توان ، آلایندگی بالا ، مشکل خنک کاری موتور و ... تا حدود زیادی برطرف شده است.

 

موتور گاز سوز تبدیلی

 

موتور های تبدیلی به موتورهایی میگویند که سیستم از حالت اولیه و اصلی دیزل به سیستم گازسوز تبدیل میشود. در این موتورها به علت طراحیه اولیه براساس سیکل دیزل ، نمیتوان از سوخت گاز طبیعی استفاده نمود . لذا بدین جهت بایستی تغییراتی در ساختار سیستم سوخت ، سیستم خنک کاری و ... ایجاد شود. با وجود این تغییرات در موتور و سایر قسمت های خودرو به علت این که ساختار اصلی و طراحی موتور همانند اولیه میباشد ، کارآیی سیستم گازسوز تا حدی کاهش یافته ، به طوریکه توان و گشتاور خودرو دچار افت 15 تا 20 درصدی شده و آلاینده های خودرو به حد مطلوب نمیرسد و در اثر افزایش وزن اتومبیل به علت اضافه شدن تجهیزات کیت گازسوز ، مصرف سوخت خودرو در حالت بنزینی نیز افزایش میابد.

 

انواع موتور های گاز طبیعی فشرده 

 

موتور های دوگانه سوز 

 

موتور های دوگانه سوز (Bi Fuel) دارای دو سیستم جداگانه جهت سوخت رسانی بنزینی و گاز طبیعی میباشد که به صورت اختیاری امکان استفاده یکی از آن ها را دارا میباشد. بدین صورت که راننده در صورت تمایل به استفاده هر یک از سوخت ها با فشار کلید انتخابگر (Fuel select switch) نوع سوخت مورد نظر خود را انتخاب کرده و موتور به کمک تجهیزات کیت سوز با سوخت مورد نظر کار میکند.

فی الحاضر اتومبیل های دوگانه سوز موجود در کشور از نوع تبدیلی میباشد در این قبیل خودرو ها طراحی اولیه خودرو برای استفاده از بنزین صورت گرفته و نتیجتا امکان بهره گیری از عدد اکتان و ضریب و تراکم بالای گاز مقدور نمیباشد و اغلب موتور این خودرو ها با کاهش توان 15 درصد مواجه میشوند.

مصرف گاز معادل بنزین اتومبیل های گازسوز در هر کیلومتر مسافت ، تقریبا معادل سوخت این خودرو ها در حالت بنزینی بوده و مسافت پیمایش خودرو ، به عواملی مانند مشخصات خودرو، تعداد، حجم و نوع مخزن مورد استفاده قرار دارد.

 

موتور های دو سوخته ( دیزل و گاز طبیعی ) 

 

موتورهای دو سوخته دیزل و گاز طبیعی (Dual-Fuel) سوخت خودرو ترکیبی از گاز طبیعی و گازوئیل میباشد. برای تزریق گاز طبیعی به درون سیلندر دو روش وجود دارد.

 

تزریق مستقیم گاز 

 

در این روش همزمان با تزریق سوخت دیزل ، سوخت گاز هم توسط شیر های برقی سرعت بالا به داخل سیلندر تزریق میشود در این روش ، گاز تامین کننده بیشتر ، انرژی مورد نیاز موتور بوده و گازوئیل به عنوان سوخت آتش زا بکار میرود.

 

استفاده از کاربراتور جهت مخلوط گاز و هوا 

 

در این روش با استفاده از میکسر ، همزمان با ورود هوا به داخل سیلندر ، گاز نیز وارد شده و در سیلندر یک مخلوط همگنی از گاز و هوا وجود خواهد داشت. سپس در پایان مرحله تراکم، گازوئیل به عنوان سوخت آتش زا به درون سیلندر تزریق میشود . در این روش با تغییر بار موتور نسبت ترکیب دو سوخت تغییر میکند. 

 

موتور های تک سوخته گازسوز

 

موتور های تک سوخته گازسوز (Dedicated) با یک سوخت کار کرده و به علت عملکرد موتور به لحاظ بازده ، شتاب و صدای آرام موتور در مقایسه با نوع دوگانه سوز تبدیلی ، بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. درکل موتور هایی که با گاز طبیعی طراحی شده اند بازدهی بیشتری نسبت به انواع بنزینی و دیزلی مشابه خود دارند. موتور های تک سوخته CNG نیز نسبت تراکم بالاتری در مقایسه با انواع مشابه بنزینی داشته که عملا باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش عملکرد خودرو میشود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۳ بهمن ۰۰ ، ۱۵:۱۱
شرکت بازرگانی راد راد

استفاده از گاز نیتروژن در تایر خودرو 

استفاده از نیتروژن در تایر خودرو به جای هوا ، روز به روز در حال افزایش میباشد و افراد بیشتری به استفاده از باد نیتروژن بجای باد معمولی رو میآورند. لازم به ذکر است باد نیتروژن چیز جدیدی نبوده و سال هاست که در لاستیک هواپیما ها، خودروهای ارتشی و ... استفاده میکنند. فراموش نکنید استفاده از گاز نیتروژن در تایر خودروها نیز همانند هر چیز دیگری دارای مزایا و معایبی میباشد که در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی آن ها میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.

استفاده از گاز نیتروژن در تایر خودرو

 مزایای بکارگیری از گاز نیتروژن در تایرهای خودرویی

استفاده از گاز نیتروژن در تایرهای خودرویی روز به روز در حال افزایش است و رانندگان بیشتری به مرور زمان ترغیب به استفاده از این گاز میشوند. نکات مثبت استفاده از گاز نیتروژن به شرح زیر است:

افزایش طول عمر لاستیک

به علت سرد بودن دائم تایر با این گاز ، عمر لاستیک ها تا 40 درصد افزایش میابد. 

 

نرم شدن کمک های ماشین 

به علت نرم شدن لاستیک دائما جلوبندی سالم میماند و باعث استهلاک کم کمک ها و سالم ماندن اتاق خودرو میشود و حدودا تا 70 درصد چرخ ها بالانس میشود.

 

تنظیم باد همیشگی تایر ها

در نظر داشته باشید مولکول های نیتروژن درشت تر از هوا میباشد و گاز نیتروژن هیچ وقت از هوای گرم و سرد تاثیر نگرفته و همیشه ثابت میباشد.

 

کاهش مصرف سوخت 

از آنجا که اصطکاک لاستیک با زمین به علت گاز نیتروژن کم میشود ، کاهش مصرف سوخت از 10 درصد تا 15 درصد را به دنبال دارد.

 

ترمزگیری عالی در سرعت های بالا 

به علت نرمی بیش از حد این لاستیک ها با باد نیتروژن، ترمزگیری خودرو را تا 30 درصد افزایش می یابد.

 

مناسب برای رینگ های اسپرت 

کلیه کوبیدن و خشکی این نوع رینگ ها تا صد در صد برطرف میشود.

 

بیشتر بخوانید : بهترین برندهای لاستیک های ایرانی کدامند؟

 

 معایب بکارگیری از گاز نیتروژن در تایرهای خودرویی

 

همانگونه که گفته شد هر چیزی در کنار مزایایی که دارد دارای معایبی میباشد که گاز نیتروژن در تایر خودرو هم از این قاعده مستثنی نیست . معایب استفاده از گاز نیتروژن به شرح زیر است:

 

هزینه بیشتر باد نیتروژن 

هزینه باد کردن تایرهای خودرو با گاز نیتروژن بسیار بیشتر از باد معمولی است

 

سرویس و نگهداری 

نیتروژن اتم های بزرگتری دارد و خروج آن ها از مولکول های تایر خودرو دشوار است اما باد نیتروژن هم در عرض چند ماه تخلیه میشود . این فرآیند هنگامی که هوا سرد است سرعت بیشتری به خود گرفته نتیجتا توصیه میشود در فصل پاییز و زمستان حتما فشار هوا لاستیک هایی که با باد نیتروژن باد شده اند را کنترل نمایید و در صورت کاهش فشار ، اتومبیل تان را به آپاراتی های مجهز به کپسول نیتروژن ببرید.

 

دسترسی کم به باد نیتروژن 

باد نیتروژن را در هر جایی نمیتوان به راحتی پیدا کرد و این خود نیز از محدودیت هایی است که در جلوی راه طرفداران استفاده از نیتروژن وجود دارد. مشکل اصلی علی الخصوص در ایران این است که چنانچه شما لاستیک های خود را با باد نیتروژن پر کنید ، بالاخره پس از مدتی به تنطیم باد احتیاج دارید. ممکن است هر تعمیرگاهی این باد را نداشته ولی باد معمولی در هر تعمیرگاهی قابل دسترس است.

 

نتیجه گیری 

استفاده از گاز نیتروژن در تایر خودرو

درمجموع میتوان گفت، نمیتوان برای همه خودروها یک نسخه واحد پیچید و برای همه خودروها استفاده از نیتروژن را توصیه نمود. از طرف دیگر بایستی گفت که هرچقدر نیتروژن لاستیک های شما خالص باشد باز هم نمیتوانید صد درصد لاستیک ها را با نیتروژن باد کنید در این میان، کاهش مصرف سوخت در خودروهایی که لاستیک های آن با نیتروژن باد شده چندان محسوس نخواهد بود . در نتیجه پیشنهاد میشود چنانچه به فکر صرفه جویی در مصرف خودرو و کاهش استهلاک تایرهایتان هستید بجای استفاده از نیتروژن میتوانید با زیر نظر گرفتن فشار های لاستیک هایی که با اکسیژن بادکرده اید از یک طرف عمر تایرها را بیشتر نموده و از طرف دیگر درسرهای باد کردن لاستیک خودرو با نیتروژن را تحمل نکنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۱ بهمن ۰۰ ، ۱۷:۲۲
شرکت بازرگانی راد راد

بلبرینگ های خودرویی 

 

برخی از قطعات موجود در سیستم فنی خودرو ، قطعاتی میباشند که در زمینه های دیگر صنعت هم کاربرد دارند و بدین دلیل نامی آشنا برای تعمیرکاران و مکانیک ها و صنعتگران محسوب میشوند. اما این شناخت دلیلی بر علم و آگاهی از عملکرد چنین قطعاتی در خودرو نیست. لذا ممکن است این قبیل اجزا در خودروها وظایف متفاوت از دیگر صنعت ها و ماشین های صنعتی داشته باشد. بنابراین بررسی آن ها و نقش شان در سیستم فنی خودرو ها خالی از لطف نبوده امکان دارد برای برخی افراد جالب باشند. یکی از این قبیل قطعات بلبرینگ است. بلبرینگ ها کارآیی های متفاوتی در ماشین آلات دارند.


راهنمای بلبرینگ ها ( شماره فنی + موارد مصرف )
 

بلبرینگ و وظایف آن 


بلبرینگ ( ball bearing ) به معنی توپ های حامل است. این قطعه نوعی یاتاقان یا چرخ دنده چرخشی یا توپی محسوب میشود و در هر وسیله ای که میچرخد به کار رفته تا مانع ایجاد اصطکاک و سایش سطح در حال چرخش روی هم شود. به عنوان مثال چرخش اجسام سنگین و حرکت آن ها مانند چرخ های اتومبیل به وسیله بلبرینگ ها امکان پذیر میشود. البته بلبرینگ ها در قسمت های مختلف خودرو که امکان ایجاد اصطکاک وجود دارد بکار میروند، به این ترتیب :
 

  • بلبرینگ دینام
  • بلبرینگ پلوس
  • بلبرینگ گیربکس
  • بلبرینگ فرمان
  • بلبرینگ دنده هرزگرد
  • بلبرینگ چرخ
  • بلبرینگ اکسل

بلبرینگ های خودرویی

به طور کلی وظایف بلبرینگ ها در تمامی این بخش ها به چند مورد اصلی تقسیم بندی میشود :

 

کمک به انتقال قدرت میان قطعات


به این ترتیب که بلبرینگ شرایط چرخشی بعضی قطعات روی هم را فراهم کرده و در عین ممانعت از ایجاد اصطکاک در انتقال نیرو میان قطعات موثر میباشد.

 

جلوگیری از اصطکاک


بلبرینگ ها علاوه بر این که از استهلاک قطعات جلوگیری میکند ، مانع هدر رفتن انرژی تحت تاثیر گرما و اصطکاک ایجاد شده میشود.
 

 

پیشگیری از سایش قطعات و سطوح 


به کمک بلبرینگ از تماس های تحلیلی و ایجاد خورگی میان سطوح پیشگیری میشود و لذا قطعات دچار آسیب های ناشی از ساییدگی نمیشود.

 شماره فنی بلبرینگ های خودرویی
 

شماره فنی بلبرینگ های خودرویی 


چنانچه اقدام به خرید بلبرینگ خودرویی کرده اید حتما شنیده اید که در بازار برای خرید بلبرینگ خودرو سعی میکنند نام بلبرینگ ماشینی یا بلبرینگ خودرویی را بگویند تا شماره فنی بلبرینگ آن را بیابند. مانند بلبرینگ چرخ عقب پراید ، بلبرینگ دینام پژو 405 و ... تمامی آن ها دارای شماره فنی میباشند که در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی آن میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید


شماره فنی : بلبرینگ 11749/10 
بلبرینگ چرخ عقب پراید قدیم کوچک / بلبرینگ چرخ عقب مزدا 323   

شماره فنی : بلبرینگ 11949/10 
بلبرینگ چرخ عقب پراید جدید کوچک / بلبرینگ چرخ جلو پیکان کوچک /  بلبرینگ چرخ جلو آردی کوچک /  بلبرینگ چرخ جلو آریسان کوچک  

شماره فنی : بلبرینگ 12649/10 
بلبرینگ سر شفت ثانویه گیربکس پراید قدیم /  بلبرینگ چرخ جلو نیسان ساپیا بنزینی کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ 13687/21 
بلبرینگ چرخ جلو نیسان سایپا دیزلی / بلبرینگ چرخ جلو نیسان دیزل   

شماره فنی : بلبرینگ 30204
بلبرینگ چرخ جلو مزدا 1600 کوچک / بلبرینگ چرخ جلو مزدا 2000 کوچک / بلبرینگ چرخ جلو مزدا وانت 1600 و 2000  کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ 30206 
بلبرینگ چرخ جلو مزدا 1600 کوچک / بلبرینگ چرخ جلو مزدا 2000 کوچک / بلبرینگ چرخ جلو مزدا وانت 1600 و 2000 کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ 30208 
بلبرینگ چرخ عقب مزدا 1600 کوچک / بلبرینگ چرخ عقب مزدا 2000 کوچک / بلبرینگ چرخ عقب مزدا وانت 1600 و 2000   

شماره فنی : بلبرینگ 32005 
بلبرینگ گیربکس پژو 405 / بلبرینگ شفت گیربکس پژو 405 / بلبرینگ چرخ جلو پیکان پژویی کوچک / بلبرینگ شفت گیربکس پژو 206 تیپ 2 و 3   

شماره فنی : بلبرینگ 32007 X/Q 
بلبرینگ هوزینگ دیفرانسیل تیبا / رولبرینگ هوزینگ تیبا   

شماره فنی : بلبرینگ 32011 
بلبرینگ چرخ عقب نیسان سایپا جدید / بلبرینگ چرخ عقب نیسان سایپا جدید / بلبرینگ مخروطی / بلبرینگ مخروطی   

شماره فنی : بلبرینگ 32204
بلبرینگ ته شفت ثانویه گیربکس پراید / رولبرینگ شفت ثانویه پراید / بلبرینگ پینیون تویوتا سواری   

شماره فنی : بلبرینگ 32211 
بلبرینگ چرخ عقب نیسان سایپا قدیم / بلبرینگ چرخ عقب کامیون فوتون کوچک / بلبرینگ چرخ عقب مینی بوس بزرگ / بلبرینگ چرخ عقب مینی بوس   

شماره فنی : بلبرینگ 33205 
بلبرینگ چرخ جلو نیسان سایپا دیزلی کوچک /  بلبرینگ چرخ جلو مینی بوس کوچک / بلبرینگ چرخ جلو نیسان دیزل کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ 411280 
بلبرینگ چرخ عقب پیکان / بلبرینگ چرخ عقب آردی   

شماره فنی : بلبرینگ 445620 B
بلبرینگ چرخ جلو پراید جدید یک تکه / بلبرینگ چرخ جلو پراید تقویتی / بلبرینگ چرخ جلو پراید 141   

شماره فنی : بلبرینگ 44649/10 
بلبرینگ چرخ عقب پراید جدید بزرگ / بلبرینگ چرخ جلو پیکان بزرگ / بلبرینگ چرخ جلو آردی بزرگ / بلبرینگ چرخ جلو آریسان بزرگ   

شماره فنی : بلبرینگ 48548/10 
بلبرینگ چرخ جلو نیسان سایپا بزرگ / بلبرینگ چرخ جلو تویوتا وانت 1600 بزرگ / رولبرینگ چرخ جلو نیسان بزرگ   

شماره فنی : بلبرینگ 5132/66 
بلبرینگ ژامبون پژو 206 تیپ 5 و 6 بیرونی کوچک / بلبرینگ ژامبون پژو 207 بیرونی کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ 578225 
بلبرینگ سر شفت ثانویه گیربکس پراید جدید / بلبرینگ سر شفت ثانویه گیربکس تیبا / رولبرینگ جلو شفت ثانویه پراید و تیبا فابریکی   

شماره فنی : بلبرینگ 6000 2RS C3 
بلبرینگ دینام دوو سیلو   

شماره فنی : بلبرینگ 6001 2RS C3 
بلبرینگ سرمیل لنگ تویوتا / بلبرینگ الکتروموتور صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6002 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / بلبرینگ دینام هرزگرد   

شماره فنی : بلبرینگ 6003 2RS C3 
بلبرینگ دینام پژو 405 کوچک / بلبرینگ فرمان پیکان / بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / دینام هرزگرد   

شماره فنی : بلبرینگ 6004 2RS C3 
بلبرینگ دینام هیوندا / بلبرینگ فرمان پیکان / بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6005 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6006 2RS C3 
بلبرینگ وسط پلوس پژو 405 / بلبرینگ وسط پلوس پژو 206   

شماره فنی : بلبرینگ 6007 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6008 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6009 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6010 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 62/22 2RS C3
بلبرینگ سر شفت اولیه گیربکس پراید / بلبرینگ گیربکس تویوتا سواری / بلبرینگ سر شافت گیربکس پراید   

شماره فنی : بلبرینگ 6200 2RS C3 
بلبرینگ دینام تویوتا سری نایپون / بلبرینگ الکتروموتور صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6201 2RS 12.7 TN C3 
بلبرینگ فن کندانسور / بلبرینگ فن داکت اسپلیت   

شماره فنی : بلبرینگ 6201 2RS 
بلبرینگ دینام پیکان / بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / دینام هرزگرد   

شماره فنی : بلبرینگ 6202 2RS -16 
بلبرینگ دینام کولر آبی   

شماره فنی : بلبرینگ 6202 2RS C3 
بلبرینگ ته میل لنگ پراید / بلبرینگ ته میل لنگ مزدا / بلبرینگ چرخ عقب هوندا کوچک / الکتروموتور   

شماره فنی : بلبرینگ 6203 2RS TN C3
بلبرینگ دینام پیکان / بلبرینگ دینام پیکان دور بالا با شبکه فیبری   

شماره فنی : بلبرینگ 6204 2RS
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / دینام هرزگرد    

شماره فنی : بلبرینگ 6205 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 6208  TN C 4 
بلبرینگ گیربکس پیکان بزرگ   

شماره فنی : بلبرینگ 6209 2RS C3 
بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور و گیربکس صنعتی   

شماره فنی : بلبرینگ 63/22 2RS C3 
بلبرینگ سر شفت اولیه گیربکس تیبا / بلبرینگ سر شفت اولیه گیربکس ساینا جدید / بلبرینگ سر شفت بالای گیربکس ساینا جدید   

شماره فنی : بلبرینگ 6301 2RS TN C3 
بلبرینگ چرخ جلو هوندا / بلبرینگ هرزگرد کولر پراید / بلبرینگ کولر پراید   

شماره فنی : بلبرینگ 6302 2RS C3 
بلبرینگ دینام پراید بزرگ / بلبرینگ دینام تویوتا سواری   

شماره فنی : بلبرینگ 6302 
بلبرینگ دینام پراید بزرگ / بلبرینگ دینام تویوتا سواری   

شماره فنی : بلبرینگ 6303 2RS C3 
دینام پژو 206 بزرگ /  دینام پژو 405 بزرگ / بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / بلبرینگ دینام هرزگرد   

شماره فنی : بلبرینگ 6303 2RS 
دینام پژو 206 بزرگ /  دینام پژو 405 بزرگ / بلبرینگ صنعتی مورد مصرف الکتروموتور / دینام هرزگرد   

شماره فنی : بلبرینگ 6304 2RS C3 
بلبرینگ ته شفت اولیه گیربکس پراید /  بلبرینگ ته شفت اولیه گیربکس تیبا / بلبرینگ ته شفت بالا گیربکس پراید / بلبرینگ ته شفت بالا گیربکس تیبا   

شماره فنی : بلبرینگ 6305 ZNR TN C3  
بلبرینگ گیربکس تویوتا 2000 کوچک / بلبرینگ گیربکس نیسان سایپا قدیم کوچک/ بلبرینگ گیربکس لندور / بلبرینگ گیربکس آردی - خاردار   

شماره فنی : بلبرینگ 6307 2RS C3 
بلبرینگ چرخ عقب آریسان   

شماره فنی : بلبرینگ 6308 ZNR C3 d 
بلبرینگ گیربکس نیسان سایپا بزرگ مشترک / بلبرینگ گیربکس تویوتا لندکروز بزرگ / بلبرینگ گیربکس تویوتا 2000 بزرگ / بلبرینگ گیربکس مصرفی پاترول   

 شماره فنی : بلبرینگ 67048/10 
بلبرینگ چرخ جلو  تراکتور / بلبرینگ چرخ جلو فرگوسن / بلبرینگ چرخ جلو رومانی کوچک / بلبرینگ کشاورزی  

شماره فنی : بلبرینگ 68149/10
بلبرینگ هوزینگ گیربکس پراید / بلبرینگ دفر گیربکس پراید / بلبرینگ هوزینگ گیربکس تویوتا / بلبرینگ دفر گیربکس تویوتا   

 شماره فنی : بلبرینگ 69349/10
بلبرینگ چرخ جلو پراید قدیم / بلبرینگ چرخ جلو مزدا 323 / بلبرینگ هوزینگ دیفرانسیل گیربکس پژو 405 / بلبرینگ هوزینگ دیفرانسیل گیربکس پژو 206  

شماره فنی :   بلبرینگ 84548/10
بلبرینگ پینیون پیکان کوچک / بلبرینگ پینیون پیکان پژویی کوچک / بلبرینگ کوچک پینیون پیکان کشاورزی  

شماره فنی : بلبرینگ AC355520 2RS 
بلبرینگ کولر پژو 405 / بلبرینگ کولر پژو 206   

شماره فنی : بلبرینگ AT 2119801
بلبرینگ کلاچ نیسان سایپا   

شماره فنی : بلبرینگ AT 2119802
بلبرینگ کلاچ پیکان / بلبرینگ کلاچ روآ / بلبرینگ کلاچ آردی   

شماره فنی : بلبرینگ AT 2119803 
بلبرینگ کلاچ پژو 405 تخم مرغی / بلبرینگ کلاچ پژو پرشیا تخم مرغی /  بلبرینگ کلاچ رانا تخم مرغی / بلبرینگ کلاچ پژو 206 تیپ 5   

شماره فنی : بلبرینگ AT 2119804 
بلبرینگ کلاچ پراید   

شماره فنی : بلبرینگ AT 2119806 
بلبرینگ کلاچ پژو 405 ساده تخت / بلبرینگ کلاچ پژو پرشیا ساده تخت / بلبرینگ کلاچ پژو 206 تیپ 2 و 3 ساده تخت / بلبرینگ کلاچ سمند ساده تخت   

شماره فنی : بلبرینگ B8-23
بلبرینگ دینام پراید دوبل    

شماره فنی : بلبرینگ C R1252L
بلبرینگ چرخ عقب نیسان جدید کاسه نمدار    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 2552037 2RS
بلبرینگ چرخ عقب پژو 206 تیپ 2 و 3 / دو ردیفه    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 255543 2RS 
بلبرینگ چرخ عقب ال 90   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 306037 ZZ
بلبرینگ فن ولوو کوچک دو ردیفه    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 346437 2RS 
بلبرینگ چرخ جلو دوو سیلو / بلبرینگ چرخ جلو دوو ریسر   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 37720037
بلبرینگ چرخ جلو ال 90 / بلبرینگ چرخ جلو مگان    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 377233 2RS 
بلبرینگ چرخ جلو پژو 206 تیپ 2 و 3 دو ردیفه   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 407440-2RS
بلبرینگ چرخ جلو برلیانس سری 3  / بلبرینگ چرخ جلو لیفان 520 / بلبرینگ چرخ جلو مزدا 323    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 407442-2RS
بلبرینگ چرخ جلو لیفان 620 / بلبرینگ چرخ جلو تویوتا کرولا / بلبرینگ چرخ جلو جیلی    
 

شماره فنی : بلبرینگ DAC 427845RZ
بلبرینگ چرخ جلو هایما 7S دو ردیفه   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 428045-2RS 
بلبرینگ چرخ جلو ام وی ام X315 / بلبرینگ چرخ جلو ام وی ام X33 / بلبرینگ چرخ جلو لیفان X60 / بلبرینگ چرخ جلو بسترن 50B   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 428045-ABS 
بلبرینگ چرخ جلو مزدا 3   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 428236 ZZ
بلبرینگ چرخ جلو پژو 405 دو ردیفه / لبرینگ چرخ جلو پژو 206 تیپ 5 و 6 دو ردیفه / بلبرینگ چرخ جلو پژو 207 دو ردیفه / بلبرینگ چرخ جلو زانتیا دو ردیفه   

شماره فنی : بلبرینگ DAC 437643 ZZ
بلبرینگ چرخ جلو نیسان ماکسیما دو ردیفه    

شماره فنی :  بلبرینگ DAC 458441/39 
بلبرینگ چرخ جلو جک 5S دو ردیفه / بلبرینگ چرخ جلو کیا اسپورتیج دو ردیفه / بلبرینگ چرخ جلو کیا اپتیما دو ردیفه / بلبرینگ چرخ جلو کیا توسان دو ردیفه  

شماره فنی : بلبرینگ DAC387037 ZZ
بلبرینگ چرخ جلو هیوندا ورنا دو ردیفه    

شماره فنی : بلبرینگ DAC396837-2RS
بلبرینگ چرخ جلو ام وی ام 110    

شماره فنی : بلبرینگ DAC397237 ZZ
بلبرینگ دو ردیفه چرخ جلو  ام وی ام 110 S جدید یک تکه / بلبرینگ چرخ جلو فولکس گل / بلبرینگ چرخ جلو دوو اسپرو    

شماره فنی : بلبرینگ DB 68933 / NE 68934 
بلبرینگ ژامبون پژو 405 داخلی و بیرونی بزرگ و کوچک / بلبرینگ ژامبون پژو پرشیا داخلی و بیرونی بزرگ و کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ DU255545ZZ 
بلبرینگ چرخ عقب مگان دو ردیفه / بلبرینگ فشنگی دوردیفه چرخ عقب مگان - تقویتی   

شماره فنی : بلبرینگ F 54473 
بلبرینگ ته میل لنگ پیکان   

شماره فنی : بلبرینگ HK 1012 
بلبرینگ فرمان پراید سوزنی / بلبرینگ فرمان تویوتا سواری سوزنی / بلبرینگ سوزنی فرمان پراید   

شماره فنی : بلبرینگ HK 2212
بلبرینگ فرمان پراید سوزنی / بلبرینگ فرمان تویوتا سواری سوزنی / بلبرینگ سوزنی فرمان پراید   

شماره فنی : بلبرینگ HK 2213 
بلبرینگ تلسکوپی فرمان پژو 405 سوزنی / بلبرینگ سوزنی تلسکوپی فرمان پژو 407   

شماره فنی : بلبرینگ HK5025 
بلبرینگ ژامبون پژو 405 سوزنی تقویتی / رولبرینگ سوزنی تقویتی ژامبون 405   

شماره فنی : بلبرینگ NE 70214 / DB 70216 
بلبرینگ ژامبون پژو 206 داخلی و بیرونی بزرگ و کوچک / بلبرینگ ژامبون پژو 206 داخلی و بیرونی / بلبرینگ ژامبون پژو 206 بزرگ و کوچک   

شماره فنی : بلبرینگ NJ 203TN 
بلبرینگ گیربکس آردی / بلبرینگ استوانه ای دنده زیر آردی / بلبرینگ دنده زیر آردی استوانه ای    

شماره فنی : بلبرینگ TBG 12894 ABS  
بلبرینگ توپی چرخ عقب پژو 405 / بلبرینگ توپی چرخ عقب پژو پرشیا بلبرینگ / توپی چرخ عقب پژو سمند    

شماره فنی : بلبرینگ DAC 458439
بلبرینگ بنز سری E - ون فرودگاهی   

شماره فنی : بلبرینگ HK3016 - HK2212 
بلبرینگ فرمان پژو 206 سوزنی تلسکوپی   
 

منبع : گروه سئو وبسایت بازرگانی راد 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ بهمن ۰۰ ، ۱۳:۳۹
شرکت بازرگانی راد راد
علت باز نشدن ایربگ خودروها

 

 

گاهی شنیده اید یا پیش آمده است که در هنگام تصادف ، ایربگ خودرو کار نکند و باز نشود. مهمترین علت عمل نکردن ایربگ را میتوان به عواملی مانند خراب بودن اجزای سیستم مانند کامپیوتر، سنسور ، حسگرو یا قطع شدن سیم کشی میان قطعات نام برد. البته چنانچه علت عمل نکردن ایربگ به دلیل عدم فعالسازی آن توسط خود راننده نباشد، میتوان علت را ناشی از خرابی قطعات سیستم ایربگ خودرو بیان کرد.

 

در برخی موارد نیز میتوان علت را مواردی نظیر زاویه برخورد و شدت برخورد در تصادفات دانست که منجر به فعال شدن سنسورها و ارسال پالس به سیستم ایربگ نشده است. ما در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی دلایل عدم عملکرد ایربگ خودرو میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.

 

علت باز نشدن ایربگ خودروها
 

دلایل عمده باز نشدن ایربگ خودرو 

به صورت کلی میتوان علل عدم عملکرد ایربگ خودرو را به موارد زیر دسته بندی نمود:

 

چگونگی برخورد خودرو در هنگام تصادفات 

بسته به نوع و چگونگی برخورد اتومبیل با مانع ، ممکن است کیسه هوا عمل نکند که غالبا مشکل بیشتر در هنگام چپ شدن ، ضربه از بغل و یا ضربه از عقب خودرو این اتفاق صورت میگیرد.

 

خرابی قطعات الکتریکی سیستم ایربگ خودرو 

وجود ایراد در قطعات موجود در سیستم ایربگ خودرو ، مانع رسیدن درست و به موقع سیگنال به قطعات سیستم کیسه هوا شده و گاها عملکرد بخشی از سیستم را از بین میبرد که منجر به عدم عملکرد ایربگ ها میشود.

 

وجود ایراد در سیستم تشخیص باز شدن کیسه هوا

امکان دارد همه چیز تا لحظه انفجار کیسه هوا درست پیش رود اما در لحظه انفجار به علل های مختلفی مانند ضعف سیستم احتراق ، منجر به عدم عملکرد ایربگ شود یا عدم تشخیص درست سنسورها و ندادن اطلاعات به موقع به سیستم ایربگ از دیگر عوامل بازنشدن به موقع ایربگ ها میباشد.

 

ایربگ سمند سورن سرنشین کروزعدم عملکرد ایربگ خوب یا بد ؟

کیسه هوا به همان میزان که برای سلامتی و ایمنی سرنشینان خودرو میتواند نقش بسیار مهم و حیاتی داشته باشد، میتواند در برخی موارد باعث آسیب و حتی در اندک موارد خاص باعث مرگ سرنشینان شود. کیسه های هوا برای اینکه بتوانند کارشان را درست انجام دهند بایستی با سرعت زیادی باز شوند و از تکان خوردن شدید راننده و سرنشین جلوگیری کند. به همین جهت و بخاطر سرعت و شدت پرتاب گاهی باعث کبودی در بدن و برخی موارد شکستگی را به همراه خواهد داشت.

 

به همین علت توصیه میشود بچه ها زیر 12 سال و خانم های باردار حتی الامکان در صندلی جلو اتومبیل قرار نگیرد تا ضربه های حاصل از ایربگ ، آن ها را با حادثه مواجه نکند. نبستن کمربند ایمنی و قرار گرفتن اشیا و حیوانات خانگی مابین شما و کیسه های هوا ، حتی وسیله ای مانند تلفن همراه میتواند منجر به آسیب های شدید و جدی شود. چنانچه مجبورید در صندلی جلو خودرو ، کودکتان را قرار دهید حتما کمربند ایمنی خود را ببندید حتی الامکان کیسه هوای جلو را غیر فعال نمایید ( در محیط های شهری ) .

 

 

ایربگ سمند سورن راننده کروز

در کل با افزایش تکنولوژی و پیشرفت سیستم ایربگ و بهره بردن از آن و افزایش تعداد ایربگ ها در وسایل نقلیه مدرن به مرحله ای رسیدیم که در هنگام بروز تصادفات ، گویا توسط تشکچه ای احاطه شده ایم و از امنیت و آرامش بیشتری برخوردار هستیم.

 

منبع : بازرگانی راد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ بهمن ۰۰ ، ۱۷:۳۰
شرکت بازرگانی راد راد

نگهداری صحیح از شیشه جلو اتومبیل بخش مهمی از نگهداری خودرو میباشد شیشه جلو خودرو شما ، شما را در برابر دنیای بیرون محافظت میکند و با محافظت از آن و نگهداری صحیح میتوانید این لطف را جبران نمایید. در این مقاله از گروه آی تی وبسایت بازرگانی راد به بررسی چند نکته جهت مراقبت از شیشه جلو خودرو فراهم کرده ایم ... تا انتها همراهمان باشید.

 

شیشه جلو خودرو | نکات مربوطه مراقبت از شیشه جلو

نکات مربوطه مراقبت از شیشه جلو

نظافت عمومی شیشه جلو خودرو

یکی از رایج ترین اقداماتی که بایستی جهت مراقبت از شیشه جلو خودرو خود انجام دهید این است که شما گاهی ( هر از چند مدتی ) آن را به خوبی تمیز نمایید. تمیز کردن کثیفی ها و برطرف نمودن اشکلات روی شیشه جلو علاوه بر این که باعث بهتر دیده شدن میشود و در ثانی به شما کمک میکند واضح تر ببینید و نهایتا این اقدامتان میتواند عمر شیشه جلو را افزایش دهد. فراموش نکنید ذرات کوچک باقی مانده بر روی شیشه جلو خودرو شما میتواند شیشه را خراش دهند و احتمال ترک خوردن را افزایش دهند. توصیه میشود از شیشه پاک کن استفاده نمایید تا شیشه جلو خودرو تان بدون اشکال و همواره تمیز باقی بماند.

 

تعویض برف پاک کن های شیشه جلو خودرو

برف پاک کن ها بایستی حداقل سالی یکبار تعویض شوند. چنانچه مسافت های طولانی را رانندگی میکنید یا خودرو شما برای مدت طولانی در گرما قرار دارد ، پیشنهاد میشود سالی دو بار برف پاک کن ها را تعویض نمایید. زیرا در این صورت یکپارچگی آن ها بهم میخورد و سریعتر خراب میشود . هرچقدر برف پاک کن شما کیفیت بالاتری داشته باشد کارکرد بهتری دارد.

 

به هیچ وجه اجازه ندهید شیشه پاک کن خشک شود

صدها شیشه شوی وجود دارد که میتوانید از آن ها جهت شفاف سازی شیشه جلو خود استفاده نمایید. اما استفاده از هر شیشه شوی ای بر روی شیشه و اجازه دادن به باقی ماندن آن و خشک شدن اش ایده مناسبی نیست. احتمالا سپر شما را با بقایای موادی که سطح را میپوشاند و امکانش هست به مایعات صمغی تبدیل شود ، ترکیب شده و به سختی جدا خواهد شد. بخشی از شیشه جلو خودرو را که در حال تمیز کردن کردن هستید اسپری نمایید، تمامی پاک کننده را پاک نموده و به قسمت بعدی بروید. پیشنهاد میشود شیشه جلو خود را در سایه شست و شو نمایید.

 

برف پاک کن های خود را رها نکنید

چنانچه برف پاک کن ها را در حالت عمودی قرار میدهید تا زیر آن را تمیز کنید یا بدلیل بارش برف ، به هیچ وجه اجازه ندهید محکم به شیشه برخورد کند. ضربه میتواند شیشه جلو شما را ترک دهد لذا برای سلامت برف پاک کن شما خوب نیست. بعد از تمیزکردن قسمت زیر آن ها را به آرامی پایین بیاورید.

 

درب های خودرو خود را محکم نبندید

هنگامی که همه شیشه ها بالا هستند و شما درب ماشینتان را بهم میکوبید. فشاری در کابین خودرو ایجاد میشود که به بیرون فشار می آورد . انجام این کار میتواند شیشه جلو شما را بشکند و چنانچه سلامت آن به خطر افتاده با این ضربه میشکند . لذا پیشنهاد میشود ملایم رفتار کنید.

 

تعمیر شیشه جلو خود را به حرفه ای ها بسپارید.

اگر متوجه شکافی در شیشه جلو اتومبیل خود شدید حتما در اسرع وقت آن را پیگیری نمایید. هر چه بیشتر با شیشه ترک خورده رانندگی نمایید بیشتر در معرض خطر قرار میگیرد . هنگامی که صحبت از تعویض شیشه جلو میشود این کار را دست متخصصان این حوزه بسپارید مگر این که در تعویض آن ها مهارت و تبهری داشته باشید. آن ها با بکارگیری از ابزار و تبهری که دارند مطمئن میشوند که کار بار اول به درستی انجام شده است. چنانچه به درستی تعویض انجام نشود امکان دارد مجبور شوید برای بار دوم هزینه کنید . 

 

سخن پایانی

تمامی این نکات را در روال مراقبت از خودرو خود بکار ببرید تا مطمئن شوید که از شیشه جلو خود به درستی نگهداری میکنید. فراموش نکنید شیشه جلو خودرو شما تنها شی ایست که بین شما و حشرات و سنگ هایی که در جاده به سمت شما پرواز میکند قرار دارد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ بهمن ۰۰ ، ۱۶:۵۸
شرکت بازرگانی راد راد

روش های از بین بردن بوی بد شیر در داخل خودرو 

شاید برای شما هم پیش آمده که بر روی صندلی خودرو خود شیر یا مایعات دیگری ریخته اید. ریختن شیر داخل خودرو میتواند منجر به مشکلات جدی شود و چنانچه بخواهید این بوی بد شیر با گذشت زمان رفع شود ، سخت در اشتباهید و این اتفاق نمی افتد و شدید تر هم میشود. حال اگر این اتفاق نیز در فصول گرم سال و در هوای گرم اتفاق بیفتد این مشکل بدتر و شدید تر میشود. برای رفع بوی نامطبوع درون ماشین ، راهکارهایی زیادی پیشنهاد میشود که در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی آن میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.

 

روش های از بین بردن بوی بد شیر در داخل خودرو

 

راه های از بین بردن بوی شیر داخل ماشین

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با جوش شیرین

جوش شیرین ، چندین دهه است که از ارزان ترین و عین حال موثرترین راه حل جهت تمیزکردن و از بین بردن بوهای نامطبوع بوده، از آنجا که این روش بسیار ارزان و آسان است و به احتمال زیاد همه ما مقداری جوش شیرین در آشپزخانه خود داریم ، پس اولین گزینه پیش رو جهت از بین بردن بوی شیر داخل ماشین میباشد. جوش شیرین را مستقیما روی محله مورد نظر بپاشید و حتی میتوانید مقداری فراتر از منطقه نشت بروید . زیرا این احتمال وجود دارد که باکتری ها شروع به گسترش کنند. جوش شیرین را به کمک پارچه ای یا برس نرم و مایع درون فیبر مالش دهید . اجازه دهید حداقل یک شب بماند تا جادو خود را انجام دهد.

 

 

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با قهوه

علاوه بر جوش شیرین ، قهوه نیز برای از بین بردن بوی بد داخل ماشین استفاده میشود . اغلب رانندگان برای خلاص شدن از از بوی نامطبوع اتومبیل های خود از دانه های قهوه استفاده میکنند این روش آسان و مقرون به صرفه است و حتی وسایل نقلیه را با رایحه قهوه دلپذیر میکند. بدین صورت که کیسه های پارچه ای را پر از دانه های قهوه را زیر صندلی خود قرار دهید. چنانچه قبلا جوش شیرین را امتحان کردید و به نتیجه دلخواهتان نرسیدید این روش باید به از برطرف کردن بوی شیر نامطبوع از خودرو شما کمک کند.

 

 

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با سرکه سفید

سرکه سفید نیز یک روش ارزان بوده که به احتمال زیاد در هر آشپزخانه ای موجود میباشد پاشیدن سرکه بر روی لوازم داخلی خودرو به تجزیه آنزیم های موجود در شیر کمک میکند و بدین ترتیب بوی آن را از بین میبرد. این روش کاملا بی خطر بوده و سازگار با محیط زیست میباشد.شاید امکان دارد بوی سرکه قوی باشد و تمام خودرو تان را فرا گیرد در این صورت سرکه را با آب مخلوط نمایید . از یک بطری استفاده کنید و چهار قسمت آب را با یک قسمت سرکه مخلوط نماییدو محل نشتی را اسپری نکنید تا با سرکه رقیق غرق شود. اجازه دهید حدود 6 الی 7 ساعت خیس شود و سپس با یک دستمال تمیز یا حوله آن را خشک کنید. پیشنهاد میشود پنجره های خودروتان را باز کنید تا هوا جریان یابد.

 

 

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با پاک کننده های فرش

یک شامپو فرش در منزل بایستی بایستی روی کفپوش به خوبی کار کند . دستور العمل سازنده را دنبال نمایید در بیشتر اوقات مجاز است حداقل به مدت یکساعت بماند. چنانچه بو بعد از بعد از تمامی روش های فوق هنوز پا برجاست؛ بایستی از روش های قویتر استفاده نمایید . اسپری های آنزیمی ، سازگار با مخیط زیست میباشند و از پروتئین ها و آنزیم برای تجزیه ساختار مولکولی لکه ها استفاده میکنند.

 

 

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با بخار شوی

چنانچه نشت قابل توجهی وجود دارد یا شیر مدتیست نشسته است، استفاده از بخار شوی منجر میشود از شر هر نوع شیر فاسد عمیق خلاص شوید. دستگاه بخارشوی با پاشیدن محلول تمیزکننده و بخار آب گرم بر روی فرش یا پارچه ، تمیز کردن عمیق را فراهم میآورد . این اقدام باعث از بین رفتن هرگونه بوی شیر میشود . بنابراین برای یکبار و همیشه از شر بوی ترش شیر خلاص شوید.

 

 

از بین بردن بوی شیر داخل ماشین با کیسه های زغال سنگ

پس از تمیزکردن لکه بفکر قرار دادن کیسه های زغال سنگ در خودرو یا نزدیکی محل نشت باشید. زغال چوب بامبو به طور موثر هر گونه بوی بد را کاهش داده و کاملا سازگار با محیط زیست و بی خطر است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ بهمن ۰۰ ، ۱۵:۵۱
شرکت بازرگانی راد راد

اگر شما مالک خودرو هستید مسلما بارها به تعمیرگاه های مکانیکی مختلف مراجعه کرده اید. برخی از تعمیرکاران ، نهایت تلاش کرده و با تمامی توان خود برای حل مشکلتان میپردازند اما در مقابل متاسفانه برخی تعمیرکاران خودرو چنانچه متوجه شوند شما اطلاعات کافی از خودرو و قطعات و نحوه مراقبت از آن ندارید سو استفاده هایی کرده و دروغ های زیادی میگویند تا پول بیشتری از شما گرفته و یا خود را توجیه نمایند.

متاسفانه اغلب افراد نیز دروغ های این تعمیرکاران را باورکرده و همین زود باوری نیز منجر شده متحمل هزینه های گزاف جهت تعمیر خودرو خود شوید. اما جای نگرانی نیست و ما در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد فهرستی از چیزهایی که بایستی در هنگام مراجعه به تعمیرگاه بایستی توجه کنید ، میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.

سواستفاده های تعمیرکاران خودرو از مشتریان در هنگام مراجعه

دنبال فاکتور ترس باشید

هنگامی که یک تعمیرکار میگوید ( من اگر جای شما بودم این خودرو را یک متر هم تکان نمیدادم ) یا از دیگر تکنیک ها جهت ترساندن شما استفاده میکنند ، مطمئن باشید که او قصد دارد شما را از ترک کردن تعمیرگاه منصرف نماید و این تکنیک نیز به خوبی بر روی شما تاثیر خواهد گذاشت. این نکته را فراموش نکنید اتومبیل شما در هر صورت شما را به تعمیرگاه رسانده پس مطمئنا هم در بدترین حالت ممکن نیز میتواند شما را تا تعمیرگاه بعدی برساند.

 

به دنبال مدارک و گواهینامه های کاری معتبر بگردید 

در یک تعمیرگاه معتبر همیشه بایستی گواهی نامه یا مدارک معتبری از سازمان دولتی یا مراکز تخصصی و فنی داشته باشد که صلاحیت آن ها برای انجام تعمیرات تخصصی خودرو را تایید کرده باشند. وجود این گواهی نامه ها منجر خواهد شد به آن مرکز اطمینان داشته باشید و یا مطمئن شوید صاحب تعمیرگاه ، اعتبار لازم برای تعمیر خودرو شما را داشته باشد. چنانچه به تعمیرگاهی مراجعه نمودید و دیدید فاقد چنین گواهی نامه هاییست ، علت را جویا شوید.

 

سوالاتی در مورد کسب و کارشان بپرسید 

از آن ها سوال بپرسید که چه مدت است در این کسب و کار فعالیت دارند و از آن ها در مورد انتخاب های دیگری که در مورد تعمیر خودروتان دارید سوال نمائید. در مورد تجهیزات و لوازم یدکی از آن ها سوال نمائید . از سپردن اتومبیلتان به تعمیرکارانی که ادعا دارند به تجهیزات پیشرفته نیاز ندارند خودداری نموده . نگران این موضوع نباشید تا جایی که میدانید سوال بپرسید . یک تعمیرکار ماهر و متخصص و حرفه ای دارای صلاحیت کافی پاسخگویی برای شما خواهد داشت و از پاسخ دادن به سوالات شما طفره نخواهد رفت.

 

همه چیز را مکتوب نمایید 

از تعمیرکار خود بخواهید تمامی هزینه های تعمیر را به صورت مکتوب و ریز برای شما محاسبه نماید . فراموش نکنید در مورد گارانتی نیز از آن سوال نمائید . یک تعمیرکار حرفه ای و خوشنام هیچ وقت کار خود را زیر سوال نمیبرد و نتیجه کار خود را تضمین میکند.

 

از دوباره کاری خودداری نمایید

چنانچه تعمیرکار بخواهد هزینه دو کار جداگانه از شما دریافت نماید از او بخواهید به شما بگوید مدت زمان انجام کل کار تعمیرات چقدر خواهد بود . برخی از تعمیرکاران هزینه دو کار تعمیراتی جداگانه را از شما میخواهد حتی اگر آن دوکار به طور همزمان انجام شده باشد.

 

از آن ها درخواست نمایید قطعات قدیمی را به شما پس دهند. 

ممکن است این اقدام بیهوده و سبک مغزانه به نظر بیاید اما پس گرفتن قطعات قبلی و فرسوده بدین معناست که واقعا قطعاتی که تعمیرکار ادعا میکنند آن ها را عوض کردند تعویض شده و نکته مهمتر این که خواهید فهمید آیا آن قطعات نیاز به تعویض هستند یا نه .

 

جواب " نه " را به عنوان جواب قبول نکنید.

شما باید دائما مراقب باشید به عنوان مثال چراغ هشدار خودرو نباید در هیچ شرایطی روشن بماند. چنانچه تعمیرکاری به شما گفت که روشن بودن این چراغ اهمیتی ندارد اصلا حرف آن را نپذیرید و به دنبال علت روشن بودن آن چراغ باشید و اگر اصرار نمود به یک تعمیرگاه دیگر مراجعه نمایید.

 

همه چیز را بدون تحقیق نپذیرید

چنانچه تعمیرکاران ادعا میکنند برخی تعمیرات ضروری مانند تعویض شمع و درب رادیاتور و سایر قطعات را انجام داده اند اما پیشنهاد میشود قبل از اقدام به این تعویض های گاه و بی گاه ، کتابچه راهنمای خود را مطالعه نمایید در این صورت متوجه خواهید شد تعویض این قطعه ضروری نبوده و بایستی این قطعات مدت زمان بیشتری روی خودرو شما کار میکردند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ بهمن ۰۰ ، ۱۵:۴۹
شرکت بازرگانی راد راد

لرزش دنده خودرو 

شاید برای شما اتفاق افتاده که در حال رانندگی متوجه لرزش دنده خودرو شدید ، ممکن است ابتدا این لرزش ها بسیار جزئی و نا محسوس باشد و چندان برایتان آزار دهنده نباشد. اما مطمئنا بعد از مدتی این لرزش ها افزایش یافته و مشکلات زیادی برای شما ایجاد کند. ما در این مقاله از وبسایت بازرگانی راد به بررسی دلایل لرزش دنده خودرو میپردازیم ... تا انتها همراهمان باشید.


علت لرزش دنده خودرو

 

علت لرزش دنده خودرو 


در ادامه این مقاله به شما کاربران عزیز دلایل لرزش دنده خودرو را شرح خواهیم داد :
 

        لرزش دنده موتور به علت مشکل در دسته موتور 

دسته موتور جزو مهمترین قطعات در حفظ تعادل خودرو میباشد و وظیفه حفظ وزن خودرو را بر عهده دارد . لذا دور از انتظار نیست وجود اشکال یا شکستگی در دسته موتور، منجر به لرزش دنده خودرو و در حالت کلی لرزش موتور شود. بسته به این موضوع که اتومبیل شما محرک جلو باشد یا عقب ، تعداد دسته موتور متفاوت بوده و لذا شکستگی هریک از آن ها علائم خاص خود را دارد اما در حالت کلی صدای تلق تلق در هنگام عبور از دست اندازها ، نشانه خرابی دسته موتور میباشد. سعی کنید به صورت منظم دسته موتور ها را بررسی نموده تا از شکستگی آن پیشگیری شود.

هنگامی که برای یکی از دسته ها مشکلی پیش بیاید ، به صورت معمول منجر به لرزش موتور و سیستم های متصل به آن میشود که یکی از این قطعات ، گیربکس میباشد که جدای مشکلات دیگری که برای این بخش پیش میآید ، این لرزش به دنده خودرو منتقل میشود و بدین صورت این مشکل منجر به لرزش خودرو میشود.

         

          کیفیت پایین واسکازین 

لرزش دنده خودرو به علت پایین بودن کیفیت واسکازین یا همان روغن گیربکس است.کیفیت مناسب روغن گیربکس ، منجر به کارکرد روان گیربکس  و کاهش سر و صدا و کاهش درجه حرارت گیربکس میشود. چنانچه کیفیت واسکازین پایین باشد یا مقدار آن کافی نباشد منجر به لرزش دنده خودرو میشود. بهترین راه حل پیشگیری از این امر، تعویض به موقع روغن گیربکس میباشد که بسته به نوع روغن ، گیربکس اتومبیل و شرایط آب و هوایی متفاوت است اما در حالت کلی همزمان با تعویض دیسک و صفحه کلاچ، واسکازین هم بایستی تعویض شود.

       

         خرابی پلوس 

پلوس وظیفه انتقال نیرو موتور خودرو به چرخ ها را برعهده دارد شکستگی یا خرابی این قطعه در سرعت های پایین میتواند منجر به لرزش خودرو شود. لازم به ذکر است شکستگی در فنرهای داخل پلوس ، منجر به لرزش دنده در سرعت های خاص میشود. از دلایل خرابی پلوس میتوان به پارگی گردگیر پلوس | سفت نبودن پیچ های سرپلوس و عدم استفاده صحیح  از دنده خودرو میتوان اشاره کرد. صدای تق تق از چرخ ها بیانگر خرابی پلوس است. برای آن که متوجه شوید کدام سمت مشکل دارد فرمان را به صورت کامل به آن سمت بچرخانید و اگر صدای تق تق آمد یعنی پلوس آن سمت مشکل دارد.

       

         لرزش دنده خودرو به علت کیفیت پایین ساخت و مونتاژ

کیفیت پایین ساخت و مونتاژ از دیگر عواملیست که منجر به لرزش دنده خودرو میشود که این موضوع در خودروهای داخلی بیشتر رویت میشود شایان ذکر است گذر زمان برای این امر تاثیر گذار است.

       

         خرابی میل ماهک و ماهک 

ماهک ، اهرمی هلالی شکل میباشد که با حرکت آن ، کشویی تعویض دنده هم حرکت کرده و تعویض دنده صورت میگیرد . خرابی ماهک منجر به لق شدن دسته دنده ، لرزش آن و جا نرفتن دنده میشود.

     

       اشکال در صفحه دیسک و کلاچ 

لرزش دنده خودرو به علت خرابی در دیسک و صفحه از عواملیست که میتواند باعث لرزش دنده خودرو شود. جهت جلوگیری از ایجاد لرزش در دنده و بروز سایر مشکلات ، چک های دوره ای را فراموش نکرده و به موقع اقدام به تعویض نمایید . زمان تعویض صفحه کلاچ و دیسک وابسته به نوع رانندگی شما میباشد. چنانچه خودرو را در دنده 1 قرار داده و کلاچ را رها کنید ، اگر موتور خودرو بلرزد نشان دهنده این است که زمان تعویض صفحه کلاچ و دیسک فرا رسیده است.

        

        تنظیم نبودن ارتفاع خودرو 

تنظیم نبودن ارتفاع خودرو هم میتواند از علل لرزش دنده خودرو باشد که با مراجعه به تعمیرگاه مکانیکی ، اغلب موارد این مشکل به آسانی قابل رفع میباشد.

        

        وجود مشکل در اکسل خودرو 

در خودرو بیشتر قطعات حرکات پیش و پس و دورانی دارد لذا بایستی به درستی در جای خود حرکت کند تا لرزش و تکانی در خودرو احساس نشود. چنانچه اکسل خودرو به علت تصادف یا برخورد شدید کج شود بعد از مدتی در سرعت های بالا حرکت بدون لرزش خودرو را با مشکل مواجه خواهد نمود. این مسئله ممکن است به علت وجود مشکل در میل گاردان هم به وجود آید ، وظیفه این قسمت انتقال نیرو به چرخ عقب در اتومبیل های دیفرانسیل عقب است که چنانچه کج شود میتواند در خودرو لرزش ایجاد نماید. همچنین توپی چرخ نیز که انتهای میل گاردان در آن قرار میگیرد بایستی سالم باشد و روغن از آن نشت نکند.
گرد و غبار جاده نیز میتواند عاملی برای کثیف شدن آن و نتیجتا از بین بردن این قسمت شود که در ایجاد لرزش خودرو بی تاثیر نیست. در خودروهای دیفرانسیل جلو ، از بین رفتن توپی چرخ به معنای تعویض اکسل است لذا در در سرویس و بررسی این قسمت سهل انگاری نکنید.

     

       ایراد در سیستم ترمز 

دیسک ترمز به علت ترمز زیاد که حرارت زیادی تولید میکند ، میتواند تغییر شکل دهد. خوردگی در سطح دیسک ترمز نیز از دیگر مواردیست که میتوان به آن اشاره نمود. به علت صاف نبودن سطح دیسک ؛ لنت به درستی بر روی دیسک قرار نمیگیرد و نتیجه آن ایجاد لرزش در خودرو است. چنانچه نمیتوانید موارد بالا را بازبینی نمائید از یک کارشناس ترمز خودرو کمک بگیرید تا شما را با وضعیت ترمز اتومبیلتان مطلع سازد.
 

  

      لق بودن چرخ های خودرویی 

گاهی اوقات لرزش خودرو فقط در قسمت فرمان احساس میشود در چنین حالتی تنها موردی که میتوان به آن شک کرد تنظیم نبودن چرخ ها است.

تشخیص و رفع این مشکل میتواند از طریق روش های زیر انجام شود :

1 * ) از محکم بودن مهره های چرخ ها اطمینان حاصل نمایید 

2 * ) گاهی لازم است بلبرینگ چرخ ها را تعویض نمایید اما در بیشتر خودرو های امروزی کمتر دیده میشود بلبرینگ ها دچار مشکل شوند اما هر قطعه ای بر اثر کارکرد و فشار زیاد مستهلک شده و منجر به بروز مشکل خواهد شد. 

3 * ) وجود ناصافی در رینگ ها از موارد دیگر میباشد

4 * ) سیبک ها نیز از جمله قطعاتی میباشند که نقش بسیار  مهمی در حرکت روان خودرو ایفا میکنند و چنانچه نیاز به تعویض دارند بایستی سریعا تعویض شود و در این کار تنبلی نکنید.
 
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۴ بهمن ۰۰ ، ۱۲:۵۷
شرکت بازرگانی راد راد